BIOROCK mala obrada otpadnih voda na licu mjesta u Vrhnici, Slovenija


Lokacija

Vrhnika, Slovenija

Projekt

BIOROCK malajedinica za obradu otpadne vode instalirana uz planinsku kolibu u mjestu Vrhnika, Slovenija 

Sustav

Biorock 5

Pozadina

“Biološka postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda na licu mjesta: korištenje prirodnog procesa prozračivanja umjesto komora za pročišćavanje otpadnih voda”

Vlasnici zgrada koji nisu priključeni na kanalizacijsku mrežu imaju zakonsku obvezu zamijeniti septičke jame s postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda do 2017. godine u Sloveniji. Lokacije u osjetljivim područjima za zaštitu voda poput slovenskih planinskih kućica posebno se kontroliraju ovim zakonodavstvom za tretiranje otpadnih voda. Godine 2015. planinski klub Vrhnika odlučio se za održivu opciju bioloških uređaja za pročišćavanje koji rade bez struje.

Manja jedinica za obradu otpadnih voda na licu mjesta postavljena je nekoliko metara od planinskih kućica na planini iznad Vrhnika.

"Glavni razlog neselektivnog izbora bio je da se planinsko utočište oslanja na električnu energiju koju dobivaju fotonaponski paneli", kaže Roman Novak, predsjednik planinarskog društva Vrhnika. Nedostatak sunca tokom zimskih perioda smanjuje mogućnost panelima da pruže dovoljno snage za male uređaje za obradu koje zahtjevaju električnu energiju. BIOROCK sustav je odabran zbog svog zbog svog inovativnog bioreaktora za pročišćavanje vode koji je pogodan za objekte koji nisu zauzeti tijekom cijele godine.

Bez građevinske dozvole, ali uz suglasnost tijela za zaštitu voda

Za kućicu na planini iznad Vrhnika, koja je otvorena samo vikendom, izabrano je postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda kapaciteta do 5 osoba (ekvivalent stanovništva). Otpadne vode iz kupaonica i kuhinja prethodno su prebačene u standardnu septičku jarmu s dvojnom komorom. Budući da je koliba smještena u drugoj kategoriji zona za zaštitu voda (sa strožim režimom zaštite), Agencija za zaštitu okoliša je trebala dobiti suglasnost za vodu. Ovakav pristanak za ispuštanje vode izračunat je na temelju analize rizika za onečišćenje podzemnih voda.

Mala tvornica za obradu otpadnih voda na licu mjesta (bez dodavanja kemikalija) sastoji se od dva odvojena spremnika u HDPE, koji su međusobno povezani vodovodnim cijevima i prozračivačima. Sirova otpadna voda u početku ulazi u primarni spremnik (prva faza postrojenja za preradu, proces aerobnog pročišćavanja) prije nego što teče u drugu fazu (BIOROCK bioreaktor), u kojem se odvija aerobna faza procesa.

Jedinica za obradu otpadnih voda na licu mjesta potpuno je ukopana u zemlju i prekrivena tlom, ostavljajući pristup poklopcima spremnika. Vidljivi su samo ventilacijski poklopac (u zraku), bioreaktorski alarm i predfilter u primarnom spremniku. Za učinkovitu ventilaciju sustava koriste se dva ventilacijska kanala za dobavu zraka i stvaranje prirodnog ispusta kroz sustav. Zbog konfiguracije mjesta, prva ventilacijska cijev (bioreaktorska ventilacija) s promjerom od 110 milimetara je postavljena na četiri metra visine i pričvršćena na drveni stup, dok će druga cijev biti postojeća odvodna cijev iz sanitarne opreme okomito kroz krov. Roman Novak kaže da će karakteristike lokacije (trava i ograda) učiniti cijevi iznad zemlje gotovo nevidljivima.

Zrak cirkulira bez potrebe za strujom

Kako ovaj jedinstveni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda radi na planinama, bez napajanja? Glavna razlika između neelektričnih uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i jedinica s električnim prozračivanjem lako je razumljiva:” Jedinice s električnim prozračivanjem za pročišćavanje trebaju unutarnje puhače ili raspršivače zraka koji su neophodni za dobavu zraka potrebnog za proces pročišćavanja otpadnih voda”, objašnjava Zdravko Škubić, direktor ARMEX-a, dobavljač uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Da bi se pročistila otpadna voda, električne jedinice za prozračivanje koriste električne kompresore i puhače, ali s BIOROCK-om, to je proces "s prirodnim prozračivanjem". Budući da je postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda sagrađeno u planinama, obrađena voda izlazi iz mreže cijevi gravitacijom, izbjegavajući potrebu za bilo kakvim pumpama.

"U prvoj fazi sustava, otpadna voda se pročišćava spuštanjem od vrha bioreaktora do dna gravitacijom, postupkom pročišćavanja koji se provodi aerobno (korištenjem kisika). Postupak obrade zagađivača je isti kao što nalazimo u prirodi, ali puno brži. Spremnik Bioreaktora opremljen je višenamjenskim materijalom koji pruža savršeno okruženje za rast mikroorganizama koji razgrađuju zagađivače (ovaj materijal je BIOROCK medij). Te se bakterije razvijaju i razmnožavaju u roku od nekoliko dana u BIOROCK-u, dok unutar električno prozračene jedinice postupku obrade treba mjesec ili dva da bi u potpunosti taj proces profunkcionirao.

Izazov instalacije jedinice za obradu otpadnih voda na licu mjesta u planinama

Iskop na planini  Vrhniko bio je izazov zbog kamenitog tla. S duljinom od 140 centimetara između kuće i jedinice za obradu otpadne vode, dok je veličina bioreaktora 115 x 115 x 210 cm, a sustav apsorpcije tla ukupne dužine cjelokupnog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda je gotovo četiri metra i više od dva metra dubok. Dno iskopa je ojačano betonom, oba spremnika postavljena su na istoj razini; pad je trebalo pažljivo izračunati."Nagib cijevi za otpadnu vodu bio je važan", kaže Roman Novak. Budući da se pročišćena voda iz sustava za apsorpciju tla polako infiltrira u zemlju, na sloj pijeska dimenzija od 8 do 16 milimetara postavljen je perforirani sustav cijevi i pokriven tako da se utori ne začepljuju i zatim je sve pokriveno zemljom.

Troškovi puštanja u pogon i održavanja za BIOROCK neelektrične OWTS

Prema Romanu Novaku,  još jedna prednost BIOROCK jedinice za pročišćavanje na licu mjesta u usporedbi s jedinicama s električnim prozračivanjem je niski trošak održavanja.  Prema kalkulacijama i predviđanjima o proizvodnji mulja, mulj bi se trebao odstranjivati svake 3 do 4 godine. Nakon 5 do 7 godina gornji sloj vrećice BIOROCK medija će se isprati čistom vodom. Sveukupno će održavanje biti minimalno, no svejedno će sustav zahtijevati redovnu provjeru (godišnje). Tijekom ove provjere predfilter se ispire čistom vodom i provjerava se alarm (kako bi se osiguralo da sustav za apsorpciju tla nije blokiran), kao i cijev za distribuciju otpadne vode u Bioreaktoru. Prirodni sustav ventilacije izbjegava jedinicu za obradu otpadnih voda na licu mjesta proizvodeći mirise pri normalnom radu.

“Ventilacijske cijevi i izlaz vode koji je 90 cm niže za BIOROCK jedinice za pročišćavanje na licu mjesta u usporedbi s električnim uređajima za pročišćavanje otpadnih voda jedini su mali kompromisi koji će biti prihvaćeni kada koristite neelektrični uređaj za pročišćavanje otpadnih voda.” Zdravko Škubić je rekao. “Prema njegovim kalkulacijama, uštede za održavanje takvih jedinica za pročišćavanje su veće od 2.000 eura u 10 godina. To nije samo zbog usporedbe za uštedu onergije od oko 40-50 eura mjesečno kad se usporedi s električnim jedinicama, BIOROCK sustav nema mehaničke dijelove što smanjuje rizik od  being free from any mechanical parts means also avoiding the risk of Mijenjanja puhača i kompresora koji je uvijek neophodan s električnim uređajima za prozračivanje. Osim toga, jedinica BIOROCK za obradu otpadnih voda na licu mjesta zahtijeva rjeđe pražnjenje kada se primarni spremnik napuni jer su spremnici veći, što je još jedna ušteda troškova..."


Slike projekta